Пятница
19.04.2024
08:45



Авторизация

Поиск
загробный мир книга Соболев Велесов Круг поселение Дикое поле обряд Купало фото Михаил Нечай мольфар Славяне община десятник дружина князь копное право род сотник староста 1984 авиация контроль россия слежение божественная девочка Женщина обычаи традиции археология захоронение новгород АЧС Россельхознадзор свиньи стерильная зона украина чума Донецк арест взятка гривна евро иван пащенко крупная сумма Пащенко Суд чиновник арии Аркаим АРКОНА бус вера Летопись пирамиды руны Русколань дождь жара засуха урожай донбасс Дух легенда поверье рудник существо Уголь шахта шубин весна заклички заклички весны масленица масялна обряды язычество
Онлайн
Наш опрос
Поддерживаете ли Вы самоуправление с Копным Правом?
Всего ответов: 74
Календарь
Праздники славян
Други
Дарисвет
Славянская Библиотека :: Славянское Язычество: славянская культура; искусства и ремёсла, РОДные боги, духи и существа, книги, музыка различных стилей, видео, клипы, календарь, традиционные славянские праздники, Вече.

Рейтинг Славянских Сайтов

Статистика





















[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Радомира, Beloslav  
Форум » Славянство, Родная вера, традиция » От предков к потомкам » Дівочі гадання на Долю
Дівочі гадання на Долю
РадомираДата: Четверг, 24.12.2009, 15:30 | Сообщение # 1
Обавница
Группа: Администраторы
Сообщений: 199
Награды: 0
Репутация: 5
Статус: Offline
24 листопада, за українським народним календарем відбулося одне з найчарівніших свят осені - Доля, на яку споконвіку проводилися дівочі гадання. Традиція зберігла безліч прикмет, за допомогою яких дівчата намагалися визначити чи скоро їм заміж, яким буде наречений, звідки прийде тощо. Ось деякі з них:

Вишневi гiлочки. Дiвчина ставить сьогоднi потайки зламанi в сусiдському саду гiлочки вишнi в воду. Якщо до Коляди розпустить квiти, в цьому роцi замiж.

Сон. На нiч за вiкно дiвчина вивiшує рушник. Буде з ранку сухий - не замiж, вологий - замiж.

Масляна. Дiвчина опiвночi виходить на роздорiжжя з млинчцм на головi та запитує в першого стрiченого чоловіка iм`я. Це iм`я буде й в нареченого або той буде схожий на стріченого.

Конопельки. Сiять коноплi та замiтають, приказуючи: "Юбкою волочу, бо замiж хочу". Насниться наречений.

Пес. До сходу Сонця дiвчина в рота набирає води. Треба донести до хати та замiсити в нiй вареник. Чий песик перший вiзьме - та перша замiж.

Дзвiн. Опiвночi дiвчина виходить на роздорiжжя. Якщо почує дзвiн - цього року замiж. Де залає собака чи впаде зiрка - там наречений.

Полiнце. Дiстають з дров полiно, щоб дізнатися, яким буде чоловiк. Якщо поліно гладке - бiдним, пряме - добрим, шершаве - багатим, коряве - задиракою.

Гук. Дiвка вибiгае за калитку та гукає. Де вiдгукнеться - звiдти й наречений буде.

Дим. Береться свічка, газета чи будь-який інший предмет, який розумно можна спалити. Власне, й спалюється у темряві (вочевидь, з підсвіткою). Тінь показує майбутній дім або професію нареченого.

Дзеркальний коридор. Навпроти один одного ставляться два дзеркала: велике та маленьке. З обох боків від дзеркал по свяченій свічці, за великим дзеркалом - стакан зі свяченою водою. У стакані - обручка когось, хто вже вінчався. Перед цим гаданням рекомендують закликати дух нареченого - розтопити третю баню (духам), дівка задом з подвір`я йде до хати, на порозі задирає подол. Опівночі вона голою розпочинає гадання. В дзеркалах має початися своєрідне "кіно", відображене в якому має здійснитися.

Натщесерце. Дівчина цілий день поститься, а ввечері з першим шматком їжі йде під вікна Долю слухати. Щось має почути всередині себе.

Сковорода. На солому ставиться сковорода, заповнена водою. У воду опускають камінь. Потім дівчата обережно, щоб не зрушити все, витягають по одній соломінці з-під сковороди. При цьому дивляться, як веде себе камінь і вода. Якщо розплескається - бурхливе життя буде, якщо гладка вода - спокійне. Відаючі люди також слухають, що Доля водою промовить.

Абетка. Береться миска, заповнюється до половини подою. З паперу нарізаються невеликі однакові за розміром клаптики, на яких пишуть усі літери українського алфавіту, з яких можуть починатися чоловічі імена. У воду опускається невелика свічечка, накшталт цієї, декілька разів обмакується, щоб не тонула, а потім відпускається у "вільне плавання". До якої з літер пристане - з такої буде починатися ім`я нареченого.

 
Форум » Славянство, Родная вера, традиция » От предков к потомкам » Дівочі гадання на Долю
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: