Пятница
19.04.2024
05:40



Авторизация

Поиск
загробный мир книга Соболев Велесов Круг поселение Дикое поле обряд Купало фото Михаил Нечай мольфар Славяне община десятник дружина князь копное право род сотник староста 1984 авиация контроль россия слежение божественная девочка Женщина обычаи традиции археология захоронение новгород АЧС Россельхознадзор свиньи стерильная зона украина чума Донецк арест взятка гривна евро иван пащенко крупная сумма Пащенко Суд чиновник арии Аркаим АРКОНА бус вера Летопись пирамиды руны Русколань дождь жара засуха урожай донбасс Дух легенда поверье рудник существо Уголь шахта шубин весна заклички заклички весны масленица масялна обряды язычество
Онлайн
Наш опрос
Клуб народной традиции - что бы Вы хотели?
Всего ответов: 162
Календарь
Праздники славян
Други
Дарисвет
Славянская Библиотека :: Славянское Язычество: славянская культура; искусства и ремёсла, РОДные боги, духи и существа, книги, музыка различных стилей, видео, клипы, календарь, традиционные славянские праздники, Вече.

Рейтинг Славянских Сайтов

Статистика





















[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Светолик, Beloslav  
Форум » Славянство, Родная вера, традиция » Язычество в наши дни » Гуцульський чаклун впізнає нечисть за запахом
Гуцульський чаклун впізнає нечисть за запахом
РадомираДата: Среда, 16.12.2009, 11:54 | Сообщение # 1
Обавница
Группа: Администраторы
Сообщений: 199
Награды: 0
Репутация: 5
Статус: Offline
У Карпатах щезають не лише ліси, але й чарівники... Сто років тому серед гуцулів ходили легенди про надприродних істот та місцевих чарівників-мольфарів.
Сучасні гуцули вкрай скептично ставляться до розмов про нечистих духів: "То просто люди собі надумали... ніхто не зустрічався щоб сказав що стрічав бісицю".
Проте в карпатському селі живе один-єдиний останній мольфар - канал СТБ розповідає, що 80-річному дідусеві нікому передати свої знання.
Дід Михайло Нечай і сам називає себе останнім мольфаром Карпат. Дістатися чарівника не так легко: до крайньої у селі хатини - близько кілометра горними стежками над річкою.
Дід Михайло говорить, що він - добрий маг - лікує людей травами й закляттями, відводить негоду з полів. Також вміє виганяти злих духів. А знайти їх легко - за специфічним грибним запахом.
У 89-тому році на святі "Червона Рута" він розганяв дощові хмари. Робиться це за допомоги спеціального ножа: "Для того, щоби такий ніж зробити, потрібно роздітись до гола і взяти молоток і вирубати зі сталі форму ножа", - розказує дід Нечай.
Проте більше мольфар дощі не розганяє, бо дощі - від Бога, а боротися можна лише з тим, що люди людям роблять.
"Дивіться чим завинили - отакі прогалини ліса вирубали і за це ми маємо те що маємо. Бог нас покарав - дав нам наводнення...", - пояснює дід Михайло свою бездіяльність цим літом, коли сталася повінь.
Був знайомий дід Нечай і з Параджановим - режисер приїжджав до чарівника за порадою перед початком зйомок "Тіней забутих предків".
"Дві неділі він вивчав дух гуцулів. І я йому розказував про гуцула, про гуцулку, про їх тяжке життя і працю, про їх пристрасну любов до Бога і між собою", - згадує Нечай.
"Є чоловічі рослини, є жіночі... І коли хочу забрати в матері-землі рослину, я їй кланяюся і кажу: така-то травинко, я тебе беру на порятунок постраждалим людям, які потребують невідкладної допомоги, ти мені пробач, я твоїх сестер залишаю, а тебе забираю", - розповідав Нечай в своєму інтерв'ю "Високому замку".
Ще Нечай грає на дримбі, любить літературу і пише пейзажі. У нього середня освіта, раз на рік він на 11 діб лягає в печері у позі зародка - без води та їжі - для очищення від "набраної негативної енергії".
Про те, що не має учня, мольфар не журиться: "Я не шукаю. Як мені Бог дасть, то приїде та людина, яка любить людину а не гроші".

За матеріалами програми "Вікна", СТБ та газети "Високий

 
Форум » Славянство, Родная вера, традиция » Язычество в наши дни » Гуцульський чаклун впізнає нечисть за запахом
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: